U trendu

Rusija optužila SAD da pokušavaju da poremete njenu mirovnu inicijativu za Siriju

Rusija je optužila danas SAD da promovišu neproverene izveštaje o napadima hemijskim oružjem u Siriji da bi se bacila senka na najnoviju rusku mirovnu inicijativu u Siriji.

Sirijska vlada je odbacila izveštaje o napadima hemijskim oružjem kao „laži“.

SAD i još 28 zemalja pokrenule su novi plan da se bolje identifikuju i kazne oni koji koriste hemijsko oružje posle novih izveštaja o napadu gasom na predgradja Damaska pod kontrolom pobunjenika ranije ove nedelje.

U intervjuu za novinsku agenciju Interfaks zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov optužio je SAD da podržavaju „nameštene i neproverene izveštaje“ o navodnoj upotrebi hemijskog oružja u Siriji da bi blokirali ruske mirovne napore.

Rusija će biti domaćin mirovnih pregovora u crnomorskom letovalištu Sočiju iduće nedelje. Neki članovi sirijske opozicije smatraju da su ti pregovori suprotstavljeni mirovnim inicijativama Ujedinjenih nacija.

Rjabkov je ovo izjavio dan pošto je američki državni sekretar Reks Tilerson rekao da Moskva u krajnjem snosi odgovornost za žrtve najnovijeg napada za koji se sumnja da je bio hemijski.

Sirijsko ministarstvo spoljnih poslova je odbacilo te navode kao „neprihvatljive“ i optužilo zapadne zemlje da blokiraju istrage i vrše pritisak na istražitelje posle ranijih napada.

SAD i Rusija su postigle sporazum 2013. da uklone svo hemijsko oružje iz Sirije,ali je od tada bilo nekoliko izveštaja o hemijskim napadima, uključujući napad prošle godine zbog koga je predsednik SAD Donald Tramp naredio uzvratni raketni napad na sirijsku vazdušnu bazu.

Planirani pregovori u Sočiju mogli bi takodje da budu stavljeni pod znak pitanja zbog borbi u severozapadnoj Siriji gde se bore turske trupe zajedno sa savezničkim sirijskim snagama protiv kurdskih milicija.

Francuska i SAD pozvale su Tursku da pokaže uzdržanost u svojoj ofanzivi u Afrinu, gde se prema Ujedinjenim nacijama, nalazi oko 5.000 raseljenih ljudi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.