U trendu

Rusija počela vazdušne napade u Siriji, oglasio se i Stejt department

Rusko ministarstvo odbrane je saopštilo danas da je počelo vojne operacije protiv Islamske države u Siriji, izvestili su ruski mediji.

Mete su vojna oprema, komunikacije, skladišta oružja, municija i gorivo, navodi se u saopštenju ruskog ministarstva, javlja Interfaks.

Portparol ministarstva Igor Konašenkov rekao je da ruski avioni gađaju ciljano – položaje, vozila i skladišta za koja veruju da pripadaju ekstremistima IS.

Neimenovani izvor sirijskih snaga bezbednosti izjavio je da je Rusija izvela vazdušne udare u tri sirijske provincije, naveo je AFP.

Zapadni mediji su ranije danas preneli, pozivajući se na američke zvaničnike, da Rusija je izvela prvi vazdušni udar u Siriji, u blizini Homsa.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da je jedini način borbe protiv terorista u Siriji delovati preventivno i dodao da će angažovanje Rusije na Bliskom istoku obuhvatiti samo njene vazduhoplovne snage, kao i da će biti privremeno.

Govoreći na sastanku vlade, Putin je rekao da je i dalje moguće i neophodno ujediniti međunarodne napore u borbi protiv islamskih ekstremista u Siriji, preneo je Rojters.

Putin je kazao da će Rusija pomoći vojsci sirijskog predsednika Bašara al-Asada dok god njihova ofanziva protiv ekstremista traje.

Ruski predsednik je dodao da očekuje da će Asad sesti i razgovarati sa sirijskom opozicijom o političkom rešenju krize u Siriji.

On je istakao da očekuje da će sirijski predsednik biti spreman na kompromis oko budućnosti njegove zemlje.

Gornji dom ruskog parlamenta dao je ranije danas zeleno svetlo Putinovom zahtevu o angažovanju ruskih oružanih snaga u Siriji.

SAD: Rusko bombardovanje ne menja cilj koalicije

Rusko pokretanje vazdušnih udara na pobunjeničke ciljeve u Siriji, ne menja strategiju američke koalicije u borbi protiv Islamske države, saopštio je danas Stejt department.

„Koalicija, predvođena SAD, i dalje će leteti u akcijama preko Iraka i Sirije, kako je planirano, i uz podršku naše međunarodne misije urušiti i uništiti IS, rekao je novinarima portparol Stejt departmenta Džon Kirbi.

Objašnjavajući dramatični sled događaja, Kirbi je rekao da je ruski predstavnik u Bagdadu, jutros obavestio osoblje američke ambasade da bi ruski avioni danas mogli početi sa operacijama u Siriji i zatražio da američki avioni izbegavaju sirijski vazdušni prostor u toku te akcije.

U međuvremenu je jedan drugi američki zvaničnik rekao novinarima da SAD ne smatraju da je ta akcija u skladu sa ruskim obećanjem da će komunicirati sa američkim snagama, kako bi izbegli sličajne susrete u borbenim područjima.

Državni sekretar Džon Keri se u razgovoru sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom, tokom zasedanja Generalne skupštine UN, požalio na to, dodao je zvaničnik.

Kako je naveo, Keri je preneo poruku da „mi nećemo menajti naše operacije i da je ta ruska najava u suprotnosti s njihovim naporima sprečavanja sukoba, ponavljajući da je potrebno diskusije o sprečavanju sukoba, odmah započeti.“

Matvijenko: Reforme da, ali kada se porazi IS

Predsednica Saveta federacije, gornjeg doma ruskog parlamenta, Valentina Matvijenko rekla je danas da su zapadne zemlje počele da shvataju da je momentalna ostavka sirijskog predsednika Bašara Asada nemoguća, jer on ne može biti zamenjen teroristima.

Ona je rekla da su reforme u Siriji neophodne, ali tek nakon što budu poraženi pripadnici terorističke organizacije IS.

„Mislim da je došlo do izvesnog zaokreta u stavovima SAD. Nema više kategoričnih zahteva za momentalnom ostavkom Asada jer oni znaju da će to završiti u haosu“, rekla je ona za tv stanicu Rusija 24 i dodala da o tome ko će ih voditi treba da odluči narod u Siriji, preneo je Tas s.

Ranije danas, Savet federacije odobrio je zahtev ruskog predsednika Vladimira Putina za upotrebu Oružanih snaga (OS) Rusije u Siriji.

„Savet je jednoglasno podržao obraćanje predsednika – 162 glasa za, nije bilo uzdržanih i nikog protiv“, rekao je šef predsedničke administracije Sergej Ivanov.

Prema rečima Ivanova, radi se isključivo o Siriji, što je potvrdio i zamenik šefa diplomatije Mihail Bogdanov.

Ivanov je rekao da će Rusija u Siriji koristiti isključivo vazduhoplovstvo na molbu sirijskog predsednika Bašara el-Asada protiv „Islamske države“ (IS), koji se obratio ruskom rukovodstvu sa molbom za pružanje vojne pomoći.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.