U trendu

Rusija: SAD da se vrati dijalogu o nesirenju OMU

VAŠINGTON – Rusija je pozvala Vašington da se vrati profesionalnom i obostrano korisnom dijalogu o neširenju oružja za masovno uništenje (OMU), saopštila je ruska ambasada u SAD, komentarišući izjavu zamenice državnog sekretara Amerike za kontrolu oružja i međunarodnu bezbednost Boni DŽenkins.

„Primetili smo opaske Boni DŽenkins, koji su namešteni vremenski da se poklope sa otvorenim konsultacijama u okviru Sveobuhvatnog pregleda statusa implementacije rezolucije 1540 SB UN, koja je jedna od ključnih instrumenata u borbi protiv širenja OMU“, naveli su iz ruske ambasade, preneo je TAS S.

Iz dipomatske misije Rusije naveli su da je Moskva ponovo „neosnovano označena kao pretnja za međunarodnu bezbednost“, kao i da „ne bi trebalo da se raspiruje rusofobija“, objavljeno je na Telegram kaanalu.

„Stoga, pozivamo američku stranu da se vrati profesionalnom i obostrano korisnom dijalogu oko neširenja OMU“, saopštila je ambasada.

Ruska strana dodaje da SAD svojim akcijama „podrivaju globalni režim neširenja OMU“.

„Rusko ministarstvo odbrane ima neoborive dokaze da je Vašington stvorio mrežu vojnih biolaboratorija na teritoriji Ukrajine. Takvi projekti mogu da dovedu do katastrofalnih posledica, ne samo za region, već za globalnu bezbednost ukoliko bioagensi padnu u pogrešne ruke“, dodaje se.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.