U trendu

Rusija: SAD nastavljaju provokacije u Tajvanskom moreuzu

MOSKVA – Moskva smatra da je prolazak dva broda američke mornarice kroz Tajvanski moreuz provokacija koja ne doprinosi jačanju bezbednosti u regionu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, prenosi TAS S.

„Gledamo na prolazak dva broda američke mornarice 28.avgusta kroz vode Tajvanskog moreuza baš kao na novu provokaciju, kao deo lanca provokacija usmerenih na sveobuhvatno obuzdavanje Pekinga, dodatni pritisak na njega i destabilizaciju situacije u regionu generalno“, saopštila je portparol ruskog ministarstva Marija Zaharova.

Ona je naglasila da ovakvo postupanje SAD „očigledno ne doprinosi jačanju bezbednosti u azijsko-pacifičkom regionu, već je čini složenijom i nepredvidivijom“, navodi TAS S.

Istočna komanda Narodnooslobodilačke armije Kine saopštila je 28. avgusta da je „ispratila dve američke krstarice i u potpunosti kontrolisala njihove aktivnosti“ tokom prolaska kroz Tajvanski moreuz.

Američka ratna mornarica obavlja takva putovanja otprilike jednom mesečno, što izaziva nezadovoljstvo Pekinga, koji to doživljava kao znak podrške Tajvanu, ostrvu koje Kina smatra svojom teritorijom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar