U trendu

Rusija se oglasila – prva reakcija posle glasanja Srbije na Skupštini UN

Podrška Srbije i Mađarske odluci da se Rusiji suspenduje članstvo u Savetu UN za ljudska prava je primer prinude na rusofobiju, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„To nije pitanje razumevanja i praštanja prijateljskim zemljama koje su glasale `za`, to je pitanje pritiska bez presedana kako bi se izazvala rusofobija. Takav pritisak trpe sve zemlje koje pokušavaju na sve načine da vode izbalansiranu politiku. Mi to razumemo“, rekao je Peskov.

Podsetimo, Generalna skupština UN suspendovala je Rusiju iz Saveta za ljudska prava, a nacrt rezolucije, koju su predložile SAD i druge zapadne države, podržale su 93 zemlje, dok su protiv bile 24 države, a uzdržanih 58.

Kao povod za najnoviju inicijativu iskorišćen je slučaj sa navodnim zločinima ruske vojske u mestu Buča kod Kijeva, a među državama koje su glasale „za“ su SAD, Izrael, zemlje članice Evropske unije i zemlje regiona, među kojima Mađarska i Srbija.

Protiv nacrta rezolucije u Generalnoj skupštini UN glasale su, između ostalih, Rusija, Alžir, Belorusija, Bolivija, Centralnoafrička Republika, Kina, Kuba, Severna Koreja, Iran, Kazahstan, Sirija, Vijetnam i Zimbabve.

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev je izjavio da sumnja da će Savet UN za ljudska prava još dugo opstati posle odluke o suspenziji Rusije.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)