U trendu

Rusija stavila člana grupe Pusi Rajot na spisak traženih osoba

Ruske vlasti danas su dodale Pjotra Verzilova, istaknutog člana protestne grupe Pusi Rajot na vladin spisak traženih osoba, u najnovijem potezu vršenja pritiska na opozicione aktiviste i nezavisne medije.

Ime Verzilova pojavilo se na spisku traženih osoba ruskog ministrstva unutrašnjih poslova zato što nije vlastima prijavio kanadsko državljanstvo, rekao je njegov advokat Leonid Solovjov.

Verzilov, izdavač nezavisnog portala Mediazona, u septembru je označen kao „strani agent“ , zajedno sa tim portalom i glavnim urednikom Sergejom Smirnovim. To je sporna odredba uvedena za organizacije ili osobe koje se prema Moskvi finansiraju iz inostranstva a bave se „političkim“ aktivnostima u Rusiji.

Solovjov je rekao za državnu novnisku agenciju TASS da Verzilovu ne preti zatvor zbog prestupa neprijavljivanja drugog državljanstva i da ukoliko bude pronadjen krivim za to bi mogla da mu bude odredjena kazna ili da mu se odredi društveno korisan rad.

Od 2014. godine Rusi koji ne prijave drugo državljanstvo mogu da dobiju kaznu do 200.000 rubalja (2.770 dolara) ili do 400 sati društveno korisnog rada.

Poslednjih meseci vlada je svrstala jedan broj nezavisnih medijskih kuća i novinara pod odrednicu „strani agenti“ i pretresla kuće nekoliko istaknutih novinara.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.