U trendu

Rusija: Tvrdnje da uvozimo iranske dronove su dezinformacije

NJUJORK – Prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri Ujedinjenim nacijama, Dmitrij Poljanski odbacio je tvrdnje da Iran izvozi dronove u Rusiju, rekavši da su to dezinformacije.

„Posmatrali smo još jednu rundu dezinformacione kampanje zapadnih delegacija, dok su u Savetu UN pokrenule pitanje bespilotnih letelica koje Rusija navodno koristi u Ukrajini“, rekao je diplomata nakon završenih konsultacija Saveta bezbednosti UN.

Poljanski dodaje da Zapad pokušava da „pogodi dve mete ođednom izmišljajući veštački izgovor da izvrše pritisak na Rusiju i na Iran“.

„Imamo našu industriju bespilotnih letelica koja proizvodi letelice koje su nam potrebne za ovu kampanju i sve ove optužbe su u potpunosti na savesti naših zapadnih kolega“, rekao je Poljanski.

Dodaje da se na olupinama dronova mogu videti natpisi na ruskom jeziku.

„Ne mislim da se ruski jezik mnogo koristi u Iranu“, zaključuje je Poljanski.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je ranije ove nedelje da to što Rusija napada ciljeve u Ukrajini dronovima proizvedenim u Iranu pokazuje njen politički i vojni poraz.

„To što Moskva koristi iransko oružje posle decenija finansiranja vojne industrije tokom sovjetskog i postsovjetskog perioda predstavlja poraz“, istakao je Zelenski u video snimku objavljenom na zvaničnom sajtu, preneo je Rojters.

Ukrajina je saopštila da su ruske snage u poslednjim napadima na ukrajinske gradove koristile dronove „kamikaze“ proizvedene u Iranu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar