Rusija: Uhapšeno 19 islamskih ekstremista na severu Kavkaza

MOSKVA – Federalna bezbednosna služba (FSB) Rusije saopštila je danas da je uhapsila 19 islamskih ekstremista na severu Kavkaza.

„FSB je otkrio međuregionalnu ekstremističku grupu povezanu sa terorističkom organizacijom Al-Takfir val-Hidžrom, koja opravdava delovanje prema nevernicima, uključujući i muslimane, i želi uspostavljanje kalifata. U februaru, 19 radikalnih islamista je uhvaćeno u regijama Krimu, Krasnodaru, Rostovu i Karačajevo-Čerkezija, koji su, osim širenja svojih ideja i regrutovanja novih članova, planirali da izvedu subverzivne aktivnosti i terorističke napade na severnom Kavkazu u ime Al-Takfir val-Hidžre“, piše u saopštenju koje je preneo TAS S.

Tokom hapšenja i pretrage domova militanata, pronađena je ekstremistička literatura, a u regiji Karačajevo-Čerkezija i arsenal oružja, kao i tri kilograma TNT-a, uključujući i samoubilački prsluk.

„Osumnjičeni se terete za organizaciju i učešće u ekstremističkoj organizaciji. Deset idejnih lidera i aktivnih članova organizacije je odvedeno u pritvor“, dodao je FSB.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.