Rusiji vraćeno pravo glasa u Savetu Evrope

MOSKVA – Savet Evrope usvojio je danas deklaraciju kojom se Rusiji vraća pravo glasanja u toj organizaciji.

Ministri inostranih poslova 47 država članica Saveta su ogromnom većinom podržali deklaraciju u kojoj se navodi da svi članovi treba da imaju „pravo da učestvuju“ u dva glavna organa Saveta Evrope „na ravnopravnoj osnovi“.

To znači da je Rusiji vraćeno pravo glasa, preneo je AP.

Rusija će sada morati da akredituje delegaciju u Savetu Evrope pre nego što počne da glasa o predlozima.

Savet Evrope suspendovao je pravo Rusije da glasa u toj organizaciji nakon što je ona pripojila Krim, da bi Rusija potom prestala da plaća članarinu u znak protesta.
Ruski zvaničinici posle toga su zapretili da će se u potpunosti povući iz Saveta Evrope.

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov pozdravio je glasanje i potvrdio obaveze Rusije, ukljucujući i plaćanje članarine.

Lavrov je rekao da Rusija ceni „pozitivni doprinos“ Saveta Evrope u rešavanju humanitarnih pitanja kao i u poboljšanju ruskog pravosuđa.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da je Rusija spremna da saraduje sa Savetom Evrope samo dok ima „ravnopravan stav“ u svim mehanizmima za odlučivanje.

Ukrajinski ministar inostranih poslova neočekivano je otkazao prisustvo sastanku u Finskoj u poslednjem trenutku, očekujući pozitivan ishod za Rusiju.

Ukrajinski ambasador pri Savetu Evrope Dmitro Kuleba napisao je na svom Tviter nalogu da su Ukrajina i još pet zemalja glasale protiv predloga, koji je opisao kao rezultat „cinicne diplomatije“ da bi se spasao „dugoročni partner“.

Francuska, koja danas preuzima rotirajuće predsedavanje Savetom, i Nemačka su glasno izrazili potrebu da se Rusija vrati u korist miliona običnih Rusa.
Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas, koji će se kasnije danas sastati sa Lavrovom, rekao je pre sastanka da „nije u našem interesu“ da se Rusija isključuje.

„Rusija pripada Savetu Evrope, sa svim pravima i odgovornostima koji idu uz to“, rekao je Mas i dodao da se nada da će moći da se učini „odlučan korak napred“ na ministarskom sastanku.

Francuski predsednik Emanuel Makron je predsedniku Saveta Evrope rekao ranije ovog meseca da je Savetu Evrope potrebna Rusija kao što Rusiji i Rusima potreban Savet Evrope, što znači da se poštuju njihova prava kao države članice ali i da Rusija ispunjava svoje obaveze prema toj instituciji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.