U trendu

Ruska misija: NATO neopravdano presretao ruske avione

BRISEL – NATO je neopravdano slao svoje avione lovce da izvode presretanja ruskih aviona u Baltiku, u nastojanju da sačuvaju svoja radna mesta i stvore izgovor za prisustvo četiri multinacionalna bataljona u tom regionu, saopštila je danas ruska misija pri NATO.

Saopštenje je usledilo nakon najnovijih izveštaja da su avioni Alijanse presreli ruski transportni avion Antonov 26 u rejonu Kalinjingrada, iako je avion obavljao ranije planirani let sa uključenim transponderom i održavao sve vreme kontakt sa kontrolorima leta, preneo je Tas s.

„Avion je imao plan leta i održavao radio kontakt sve vreme. Šta je bio razlog za ovo provokativno presretanje na regularnoj vazdušnoj ruti prema Kalinjingradu? To je bio pokušaj vojnog osoblja NATO da podstakne tenzije kako bi zastitili svoja radna mesta i nađu izgovor za pojačano prisustvo NATO bataljona u regionu, u kojem nije bilo značajnije vojne aktivnosti pre njihovogo dolaska”, navela je ruska misija na Tviteru.

Ruska misija je na ovaj način odgovorila na saopštenje litvanskog Ministarstva odbrane o tome da je avion NATO 6. novembra presreo ruski Antonov 26, koji je leteo od Rusije ka Kalinjingradu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.