U trendu

Ruske oružane snage nude danas militantima rok za predaju

MOSKVA – Ruske oružane snage ponudile su pripadnicima nacionalističkih bataljona i stranim plaćenicima blokiranim u Marijupolju, da polože oružje od danas u šest sati ujutru po lokalnom vremenu, pa će im životi biti pošteđeni, saopštio je šef ruskog Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Mihail Mizincev.

„S obzirom na katastrofalnu situaciju u fabrici Azovstalj i iz čisto humanitarnih principa, Ruske oružane snage nude militantima i stranim plaćenicima da prekinu neprijateljske akcije i polože oružje“, kazao je Mizincev, prenosi TAS S.

Naveo je da će onima koji to učine, život biti pošteđen.

Kako je najavljeno, od 05.30 sati po moskovskom vremenu biće uspostavljen prekid vatre, a rok za predaju oružja je do 13.00 sati po lokalnom vremenu.

Kako se navodi u saopštenju, u protekla 24 sata zabeležen je veliki porast broja presretnutih radio komunikacija, kojima militanti traže od ukrajinskih vlasti dozvolu da se predaju i polože oružje pošto su u beznadežnoj situaciji, bez hrave i vode, ali im to vlasti zabranjuju, prenosi TAS S.

Do sada se u Marijupolju predalo 1.464 ukrajinskih vojnika.

U Marijupolju je u sastavu ukrajinskih snaga okruženo oko 400 stranih plaćenika, saopštio je zvanični predstavnik Ministarstva odbrane Rusije, general-major Igor Konašenkov.

„Prema rečima ukrajinskih vojnika koji su se predali, na teritoriji preduzeća „Azovstalj“, u sastavu ukrajinskih snaga, sada je okruženo oko 400 stranih plaćenika“, rekao je Konašenkov, preneo je Sputnjik.

Kako je naveo, većina njih su iz evropskih država i Kanade.

„Ranije smo već saopštavali da se razgovori preko radio veze između militanata u Mariupolju vode na šest stranih jezika. U slučaju daljeg otpora, svi će biti uništeni“, rekao je ruski general.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar