U trendu

Ruske i sirijske snage koriste zapaljivo oružje?

Organizacija za ljudska prava Hjuman rajts voč (HRV) optužila je danas sirijske i ruske vazdušne snage za upotrebu zapaljivog oružja u napadima na civilna područja u severnoj Siriji.

HRV tvrdi da je dokumentovala upotrebu zapaljivog oružja najmanje 18 puta od juna prilikom napada na delove Alepa i Idliba i druga mesta koje kontroliše opozicija, navodi AFP.

Postoje nedvosmisleni dokazi da Rusija podrzažava avione sirijske vlade u tim napadima saopštio HRV, čije je sedište u Njujorku.

„Sirijska vlada i Rusija treba odmah da prestanu da napadaju civilna područja zapaljivim oružjem“, izjavio je direktor za oružana pitanja HRV Stiv Gus, prenosi AFP.

On je istakao da se ovim napadima krši međunarodno pravo koim se zabranjuje upotreba zapaljivog oružja.

Bačeno iz aviona ovo oružje ostvlja trag eksploziva u vazduhu a u kontaktu izaziva manje, intenzivne požare. Često je korišćeno u Vijetnamskom ratu ali je potom zabranjeno Konvencijom UN o određenom konvencionalnom oružuju.

I Sirjska opservatorija za ljudska prava, sa sedištem u Lonodnu kaže da je dokumentovala upotrebu zapaljive supstance termita od strane ruskih aviona u Idlibu, Alepu i Raki.

Od početka sukoba u Siriji poginulo je više od 290.000 ljudi a milioni su prinuđeni da pobegnu iz svojih domova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.