U trendu

Ruske snage uvežbavaju odgovor na „morski povetarac“

MOSKVA – Snage ruske Crnomorske flote i avioni iz Južne vojne oblasti Ruske Federacije uvežbavaju zajedničko delovanje tokom planiranih manevara NATO-a „Morski povetarac“, saopštila je kacelarija za medije ruske flote.
„Tokom vežbi, ratni brodovi Crnomorske flote uvežbavaće interakcije s vazduhoplovstvom koje uključuju sisteme izviđanja i napada u cilju odbrane vitalne infrastrukture na obalama Krima i mere kojima bi se suprotstavili zamišljenim neprijateljskim mornaričkim grupama na vodi“, navodi se u saopštenju ove službe prenosi TAŠ.
„U različitim fazama vežbi, avioni i mornaričke grupe naizmenično će menjati uloge savezničkih ili neprijateljskih snaga da bi se obezbedilo dvostrano načelo ostvarivanja zadataka iz ove borbene obuke“, precizira se u saopštenju.

Brodovi NATO-a trenutno učestvuju u vežbama pod nazivom „Morski povetarac 2019“ koje su zvanično počele 1. jula u zapadnom delu Crnog mora, a prema podacima ukrajinske ambasade u SAD, u njima učestvuje više od 3.000 vojnika iz 19 zemalja, uključujući SAD, Veliku Britaniju i Ukrajinu.

SAD igraju glavnu ulogu u pripremi i izvršenju scenarija vežbe koja će trajati do 12. jula.

(Tanjug)

Napišite komentar