U trendu

Ruski avion povredio vazdušni prostor Južne Koreje

SEUL – Južnokorejski borbeni mlaznjaci ispalili su pucnje upozorenja, nakon što je ruski vojni avion povredio vazdušni prostor Južne Koreje, rekao je danas neimenovani zvaničnik.

Kako navodi južnokorejsko Ministarstvo odbrane, tri ruska vojna prvobitno su ušla u južnokorejsku odbrambenu identifikacionu zonu na istočnoj obali, pre nego što je jedan od njih ušao u vazdušni prostor te zemlje.

„Avion je nakon ispaljenih pucnjeva napustio vazdušni prostor Južne Koreje, ali se kasnije vratio i ponovo ga povredio“, rekao je zvaničnik ministarstva koji je želeo da ostane anoniman i dodao da su južnokorejski borci ponovo ispalili pucnje upozorenja.

„Ruski avion ni u jednom slučaju nije uzvratio“, naveo je zvaničnik.
Prema rečima južnokorejskog zvaničnika, to je prvi put da je neki ruski avion povredio vazdušni prostor te zemlje.

On je rekao da su tri ruska aviona ušla u južnokorejsku odbrambenu identifikacionu zonu sa tri kineska vojna aviona i dodao da nije poznato da li su to učinili namerno.

Zvaničnik je dodao da su, pre zajedničkog leta, kineski avioni ušli u južnokorejsku odbrambenu identifikacionu zonu na jugozapadnoj obali.

AP navodi da su kineski avioni proteklih godina povremeno ulazili u odbrambenu identifikacionu zonu Južne Koreje.

Južnokorejsko Ministarstvo odbrane saopštilo je da planira da kasnije danas pozove zvaničnike iz ruske i kineske ambasade kako bi im uručilo protest.

Prostor koji je ruski avion povredi nalazi se iznad grupe malih ostrva koja pripadaju Južnoj Koreji, ali su predmet spora sa Japanom.

Rusija nije zainteresovana strana u tom sporu.

(Tanjug)

Napišite komentar