U trendu

Ruski avioni uništili komandni puknt Islamske države u Siriji

Ruski vojni avioni danas su uništili komandni punkt grupe Islamska država blizu Rake, uporišta te ekstremističke organizacije na severoistoku Sirije, kao i jedan podzemni bunker, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

„U poslednjih 24 časa avioni SU-34 i SU-24M izveli su više od 20 vazdušnih izlazaka i dejstvovali na devet lokacija Islamske države“, navelo je ministarstvo.

Ministarstvo je objavilo video snimke vazdušnih udara, a u saopštenju se dodaje da snažna eksplozija koja je usledila kada je pogođen podzemni bunker ukazuje da su tu držane zalihe eksploziva.

Islamska država u potpunosti kontroliše provinciju Raka, čiji se istoimeni glavni grad smatra glavnim gradom ekstremista.

Rusko ministarstvo je navelo i da su ruski avioni uništili skladište municije u planinama u severozapadnoj provinciji Idleb, a meta napada bio je i kamp za obuku Islamske države.

Sirijska nevladina Opservatorija za ljudska prava međutim navodi da Islamska država nije prisutna u provinciji Idleb.

Rusko ministarstvo je navelo i da ruski dronovi stalno nadziru zone pod kontrolom Islamske države kao i da su svi ciljevi bili brzo uništeni.

Rusija je počela vazdušne napade u Siriji u sredu, što je prva veća vojna intervencija van bivšeg Sovjetskog Saveza od okupacije Avganistana 1979. godine.

Zapad i arapske zemlje kritikuju strategiju Rusije u Siriji i sumnjaju da Moskva ne koncentriše svoje napade na Islamsku državu nego na protivnike režima Bašara al Asada koje SAD i njegovi  saveznici smatraju umerenim.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.