U trendu

Ruski general: Bez Rusije nema rešenja za KiM

MOSKVA – Srbija je stalni saveznik Moskve na Balkanu i zato se nijedno pitanje u regionu, kao Å¡to je kosovsko, ne moÅŸe reÅ¡avati bez Rusije, ocenio je ruski general-major Sergej Lipovoj.

Ruski general je govorio za Rasiskaja gazetu povodom vojne veÅŸbe „Slovenski Å¡tit 2019“, tokom koje se predstavlja rusko oruÅŸje Pancir i S-400, koje će prvi put učestvovati u vojnoj veÅŸbi u inostranstvu.

Lipovoj je ocenio da je Srbija Rusiji stalni saveznik na Balkanu, jer nije pristupila NATO-u i odbila je da podrÅŸi sankcije protiv Moskve, prenosi TAS S.

„Kao drÅŸava koja nije u bloku, potrebna joj je stalna zaÅ¡tita, posebno jer je Srbija bukvalno okruÅŸena NATO bazama u Rumuniji, Mađarskoj, Italiji, Bosni i Bugarskoj. Pored toga, ne zaboravimo na kosovske separatiste koji redovno sprovode provokacije protiv Srba, kao i pridruÅŸivanje susedne Crne Gore NATO savezu“, primetio je general.

Kako je naveo, vaÅŸno je da bude jasno da je Srbija pod ruskom zaÅ¡titom, Å¡to znaci da nijedno pitanje na Balkanu neće biti odlučeno bez Rusije, dodao je general Lipovoj.

Odbrambena saradnja Rusije i Srbije bila je prilično produktivna do sada, rekao je general.

„Snabdevamo Srbiju naÅ¡im Mil Mi-35M borbenim helikopterima, transportnim helikopterima Mil Mi-17V5, tenkovima T-72, oklopnim izviđačkim vozilima BRDM-2MS i avionim MiG-29. Beograd je viÅ¡e puta ukazivao na moguću kupovinu raketnih sistema Pancir i S-400, „rekao je general-major Sergej Lipovoj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar