U trendu

Ruski obaveštajci ubili Litvinjenka

Bivšeg ruskog agenta Aleksandra Litvinjenka ubila su dva Rusa po nalogu obaveštajne službe, a njegovo ubistvo je verovatno odobrio i predsednik Rusije Vladimir Putin, rekao je danas britanski sudija Robert Oven.

Oven je u izveštaju, u kome se sumiraju rezultati višegodišnje istrage, naveo da je siguran da  je Litvinjenku u novembru 2006. u londonskom hotelu dat čaj sa smrtonosnom dozom radioaktivnog polonijuma.

Kako je rekao, postoji „velika verovatnoća“ da je Federalna služba bezbednosti (FSB) naredila ubistvo i da je operaciju „verovatno odobrio“ Putin.

„Uzimajući u obzir sve dokaze i analize koje su mi dostupne, nalazim da je operaciju FSB da se ubije Litvinjenko verovatno odobrio (tadašnji šef FSB-a Nikolaj) Patrušev i takodje predsednik Putin“, napisao je sudija u izveštaju na više od 300 stranica.

Za ubistvo Litvinjenka optuženi su Andrej Lugovoj i Dmitrij Kovtun, koji negiraju optužbe, prenosi Bi-Bi-Si.

Oven je rekao da se smatralo da je Litvinjenko svojim postupcima izdao obaveštajnu službu i da su „postojali snažni motivi za organizacije i pojedince u ruskoj državi da preduzmu mere protiv Litvinjenka, uključujući njegovo ubistvo“.

Litvinjenkova udovica Marina Litvinjenko je, govoreći ispred Visokog suda u Londonu, izjavila da je „veoma zadovoljna“ što su reči njenog supruga na samrti, kada je optužio Putina, dokazane na engleskom sudu.

Litvinjenko, bivši agent KGB-a, napustio je Rusiju 2000. godine i otišao u Veliku Britaniju i postao glasni kritičar Putina.

Umro je pošto je popio čaj s radioaktivnom supstancom polonijum-210 u hotelu u Londonu.

Slučaj njegovog ubistva izazvao je tenzije u britansko-ruskim odnosima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.