Ruskinja optužena u SAD da je tajni agent izjasnila se krivom u dogovoru s tužiocima

Žena osumnjičena da je ruski tajni agent izjasnila se krivom po optužbi za zaveru na osnovu dogovora postignutog s američkim tužiocima.

Marija Butina je optužena da je radila na tome da udje u političke krugove američke Republikanske stranke preko grupa poput Nacionalnog udruženja za oružje (NRA).

Butina se danas pojavila pred sudom pošto je postigla dogovor s tužiocima. U okviru dogovora ona je rekla da je pokušala da se ubaci u NRA i prenese obaveštajne podatke o američkim političarima ruskom državnom zvaničniku.

Slučaj Butine, 30-godišnje aktivistkinje u borbi za prava nošenja oružja dalo je uvid u to kako Moskva pokušava da utiče na američku politiku. Njen slučaj nije povezan s istragom specijalnog tužioca Roberta Mulera o navodnom ruskom mešanju u američke predsedničke izbore 2016. Neposredno pre ove objave njeni advokati i tužioci podneli su pravna dokumenta u kojima traže da se izmeni njeno prvobitno izjašnjavanje, i rekli su da su „rešili“ slučaj.

Ona je u pritvoru od jula, a prvo se izjasnila da nije kriva.

Prema izveštajima ona saradjuje s istražiteljima koji se nadaju da će postignut dogovor da im pruži informacije o ruskim naporima da se mešaju u američku politiku.
Ruska vlada je ranije taj slučaj nazvala nameštenim.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.