U trendu

S. E. posvećen EU perspektivi jedinstvene i suverene BiH

BRISEL – Savet Evrope (SE) usvojio je zaključke izveštaja EUFOR o operaciji Altea u kojem se ističe posvećenost EU perspektivi jedinstvene, ujedinjene i suverene BiH, saopšteno je danas.

„Savet duboko žali zbog produžene političke krize u BiH, osuđuje blokadu državnih institucija i apeluje na sve političke lidere da se odreknu provokativne retorike i delovanja na podelama, uključujući i preispitivanja teritorijalnog integriteta zemlje“, navodi se u saopštenju SE.

U saopštenju se ističe da SE podržava kontinuirano sprovođenje operacije Altea kojom se pruža podrška vlastima BiH u očuvanju bezbednosnog okruženja na bazi predvidljivih obaveštajnih podataka i sprovodi kolektivna obuka oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH).

SE potvrđuje nastavak opearacije Altea i sprovođenje drugih zadataka koji proizlaze iz Opšteg okvirnog sporazuma za mir (GFAP) i konstatuje da operacija EUFOR Altea, koja se sporvodi sa drugim međunarodnim akterima na terenu, nastavlja da igra ključnu ulogu za stabilnost i bezbednost BiH kao deo ukupne strategije EU za tu zemlju.

EU će i dalje apelovati na vlasti u BiH da pojačaju svoje napore u pogledu nastavka odlaganja viška municije, oružja i eksploziva, kao i u pogledu uklanjanja nagaznih mina.

S tim u vezi, EU je spremna dodatno da podržati aktivnosti humanitarnog deminiranja u Bosni i Hercegovini, navodi se u saopštenju SE povodom izveštaja o operaciji EUFOR Althea.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.