U trendu

S. Koreja: Dan sunca uz ples i vatromet, bez vojne parade

PJONGJANG – Severna Koreja je obeležila godišnjicu rođenja osnivača države Kim Il Sunga masovnim plesom, vatrometom i pozivima na čvršću lojalnost lideru Kim Džong Unu, ali očekivane vojne parade nije bilo, prenosi Gardijan.

Severnokorejska državna televizija je prikazala snimak plesa hiljada mladih ljudi, muškaraca u belim košuljama i žena u živopisnoj tradicionalnoj odeći, na trgu u Pjongjangu, dok je vatromet osvetljavao noćno nebo, navodi britanski list.

Učesnici manifestacije su izdizanjem žutog cveća formirali simbol vladajuće Radničke partije Koreje, a na snimcima državnih medija prikazan je Kim kako maše sa balkona koji gleda na ogroman trg u Pjongjangu, nazvan po njegovom dedi Kim Il Sungu, dok ogromne kolone ljudi koji nose crveno cveće i transparente sa političkim sloganima marširaju ispod.

Član politbiroa vladajuće Radničke partije Ri Il-Hvan, održao je govor u kojem je pozvao na lojalnost i poručio da će Severna Koreja „uvek biti pobednik“ pod Kimovim vođstvom, navodi Gardijan.

Nije poznato da li je Kim održao govor tokom jučerašnje proslave, a državni mediji nisu preneli nikakve komentare zvaničnika prema SAD ili Južnoj Koreji, prenosi britanski list.

Rođendan Kim Il Sunga je najvažniji nacionalni praznik u Severnoj Koreji, gde porodica Kim vlada sa snažnim kultom ličnosti od osnivanja Severne Koreje 1948. godine.

Kim Džong Un je treća generacija njegove porodice koja vlada Severnom Korejom, nakon što je njegov otac preminuo krajem 2011. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.