U trendu

S.Peterburg: Pocela proslava Dana ruske Mornarice

SANKT PETERBURG – Proslava Dana ruske Mornarice počela je danas u Sankt Peterburgu sa glavnom mornaričkom paradom koju nadgleda ruski predsednik i vrhovni komandant oružanih snaga Vladimir Putin.

„Ruska flota koja uspešno obavlja zadatak odbrambenih potencijala naše zemlje, tako ostvarujući ključan doprinos borbi protiv međunarodnog terorizma, igra ogromnu ulogu u obezbeđivanju strateške jednakosti“, kazao je ruski predsednik, prenosi Tas s.

On je dodao da su „čast, hrabrost, posvećenost i odanost zakletvi bili i ostali srž izuzetnih pobeda“ pripadnika ruske mornarice.

Parada je počela na reci Nevi, a u njoj učestvuje 4.000 vojnih, oko 40 borbenih brodova, 40 borbenih aviona i helikoptera.

Jutros su podignuti mostovi na Nevi kako bi ratni brodovi mogli da prođu, a posada pet brodova ukrašenih zastavama poređala se u uniformama na palubi.

Komandanti mornarice, takođe, su bili poređani u liniji na Engleskom nasipu, a svi nasipi su ukrašeni zastavama svetog Andreja.

Putin se u pratnji ministra odbrane Sergeja Šojgua i glavnog komandanta ruske mornarice Vladimira Koroljeva ukrcao na predsednički brod koji je krenuo Nevom od Petropavlovske tvrđave gde je Putin pozdravio posade mornaričkih brodova.

Oficiri ruske mornarice pozdravili su predsednika uzvicima „Ura, ura, ura“, a nakon toga je njegov brod pristao kod engleskog nasipa.

On je istakao da je ruska flota više od 300 godina branila status Rusije kao pomorske sile sposobne da sa odlučnošću zaštiti svoje nacionalne interese.

Podsetio je na snagu „svetog mornaričkog bratstva“.

„Opravdano smo ponosni na našu mornaricu, na njen najviši nivo borbene spremnosti, strateške, taktičke i operativne sposobnosti, snagu i lepotu naše ruske flote“, kazao je Putin.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.