U trendu

SAD i 12 zemalja potpisalo Indo-pacificki ekonomski sporazum

TOKIO – Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden izjavio je da se 12 zemalja danas pridružilo novom trgovinskom sporazumu, Indo-pacifičkom ekonomskom okviru, za koji Bela kuća tvrdi da će joj obezbediti bližu ekonomsku saradnju sa azijskim zemljama.

„Ovaj sporazum će nam pomoći da pripremimo naše ekonomije za budućnost nakon poremećaja usled pandemije korona virusa i ruske invazije na Ukrajinu“, navodi se u zajedničkom saopštenju zemalja potpisnica, prenosi AP.
Pored SAD-a, potpisnici ovog sporazuma su Australija, Bruneji, Indija, Indonezija, Japan, Južna Koreja, Malezija, Novi Zeland, Filipini, Singapur, Tajland i Vijetnam, a saradnja se pre svega odnosi na pitanja snabdevanja, digitalne trgovine, čiste energije i borbu protiv korupcije, navodi AP.

Zajedno sa SAD-om, ekonomije ovih zemalja ostvaruju 40 odsto svetskog BDP-a.

Kritičari ovog sporazuma tvrde da on ne nudi podsticaje budućim partnerima i ne omogućava potpisnicima veći pristup tržištu SAD-a.

Bajden je, govoreći na konferenciji za novinare nakon razgovora sa japanskim premijerom Fumiom Kišidom, priznao da američka ekonomija ima „probleme“, ali i dodao da su oni „manje značajni nego problemi ostatka sveta“.

U saopštenju Bele kuće navodi se da je“činjenica da će privreda SAD-a ove godine rasti brže od privrede Kine, prvi put od 1976. godine“, prenosi američka agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar