U trendu

SAD i Iran pregovaraju o oslobađanju zatvorenika

VAŠINGTON – SAD i Iran vode aktivne razgovore o oslobađanju zatvorenika, potvrđeno je danas AP iz anonimnog, dobro upućenog izvora, iako Vašington negira izveštaj iranske državne televizije o postignutom dogovoru.

Zamene zatvorenika između SAD i Irana nisu neuobičajene i obe države su poslednjih godina rutinski tražile jedna od druge da se oslobode pritvorenici.

Međutim, svaki kontakt između ove dve zemlje je posebno osetljiv u ovom trenutku kada administracija predsednika Džoa Bajdena ponovo pokreće nuklearne pregovore.

Nuklearni dil postignut 2015. godine podrazumevao je i razmenu zatvorenika.

To pitanje je dospelo u fokus javnosti nakon izveštaja objavljenih u Iranu o postignutom dogovoru koji predviđa da Teheran oslobodi zatvorenike iz SAD i Velike Britanije i da za to dobije milijarde dolara.

Američki zvaničnici su odmah demantovali ovu informaciju iako je poverljiv izvor upućen u ovo pitanje potvrdio da su razgovori aktivni.

Čak i nakon početnog američkog poricanja, voditeljka iranske državne TV ponovila je ovu informaciju.

„Neki izvori kažu da će četiri iranska zatvorenika biti puštena i da će Iran dobiti 7 milijardi dolara ako oslobodi četiri američka špijuna“, rekla je voditeljka iranske državne televizije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.