SAD i UN zahvalni Egiptu na posredovanju o prekidu vatre u Gazi

Sjedinjene Američke Države i Ujedinjene nacije zahvalile su danas Egiptu što je posredovao da se postigne prekid vatre između Izraela i Islamskog džihada u i okončaju petodnevni sukobi.

SAD su pohvalile i ulogu Katara u dogovoru, a sekretraka za štampu Bele kuće Karin Žan-Pjer je izjavila da su američki zvaničnici „blisko sarađivali sa regionalnim partnerima da spreče dalji gubitak života i na obnovi mira za Izraelce i za Palestince“.

„Zahvalni smo za ključne diplomatske napore predsednika Abdela Fataha el-Sisija i visokih egipatskih zvaničnika, te emiru šeiku Tamimu bin Hamadu Al Taniju iz Katara“, navedeno je u saopštenju Bele kuće, preneli su izraelski mediji.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken razgovarao je sa katarskim premijerom i ministrom spoljnih poslova Muhamedom bin Abdulrahmanom Al Tanijem da zahvali za „partnerstvo Katara u važnim nastojanjima da se smiri nasilje“, saopštio je portparol Stejt departmenta Metju Miler.

Kako je navedeno ključna uloga Egipta sprečiće dalje gubitke života civila, a takođe su priznati napori Katara da se situacija smiri i okončaju neprijatljstva, te podrška međunarodne zajednice za prekid vatre.

U saopštenju se potvrđuje čvrsta posvećenost bezbednosti Izraela koja se ogleda u podršci za protivraketne sisteme kao što je „Gvozdena kupola“.

Specijalni koordinator za bliskoistočni mirovni proces Tor Veneslad je pozvao Izrael i Islamski džihad da poštuju prekid vatre i izrazio duboku ožalošćenost zbog gubitka života i povreda u izraelskim napadama iz vazduha u pojasu Gaze i nasumično raketiranje Izraela sa te teritorije.

On je rekao i da očekuje hitnu obnovu humanitarnog pristupa i svih socijalnih i ekonomskih mera za podršku Palestincima, prenele su agencije.

Savetnik za nacionalnu bezbednost Izraela Cahi Hanegbi izrazio je zahvalnost predsedniku Egipta za nastojanja da posreduje dogovoru, saopšteno je u kabinetu izraelskog premijera.

„Želimo da zahvalimo Egiptu za njegove napore“, rekao je zvaničnik političke grane Islamskog džihada Muhamed al-Hindi Frans presu. On je bio u Kairu od početka sukoba u utorak.

Prekid vatre je stupio na snagu nešto posle 22 sata pošto su u poslednjem trenutku ispaljene rakete iz Gaze i Izrael uzvratio napadima iz vazduha nekoliko minuta posle roka koji je najavio Kairo.

Kasno sinoć Izrael je objavio novu raketnu vatru i saopštio da je uzvratio, ali je zatišje brzo vrćeno i okončana je operacija u kojoj su ubijeni komandiri Islamskog džihada, ali i civili i mala deca, ukupno 33 i dvoje ljudi u Izraelu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.