U trendu

SAD Izraelu: Ne priključujte se iranskom nuklearnom sporazumu

TEL AVIV – Izraelski general Aviv Kohavi upozorio je administraciju novog predsednika SAD Džoa Bajdena da se ne priključuje iranskom nuklearnom sporazumu iz 2015. godine, čak i ako pooštri svoje uslove, i dodao da je svojim snagama naredio da počnu sa pripremama za moguću ofanzivnu akciju protiv Irana u toku naredne godine.

Uzimajući u obzir pretnju koju predstavlja Iran, izraelska vojska će biti spremna da sama napadne ukoliko bude potrebno, rekao je Kohavi.

On je rekao da je vojsci naredio da pripremi niz operativnih planova pored onih već postojećih, prenosi AP.

Samo nekoliko sati pre nego što je izraleski general govorio o sporazumu, Iran je pozvao Bajdena da mu se ponovo priključi. Opcija neće dugo biti dostupna, kako je upozorio portparol iranske vlade.

Komentari su usledili u trenutku kada Izrael i Iran nastoje da izvrše pritisak na američkog predsednika Džozefa Bajdena pre njegove objave o ponovnom pristupu iranskom nuklearnom programu.

Sporazum iz 2015. godine stavlja ograničenja na iranski nukearni program u zamenu za ublažavanje ekonomskih sankcija. Izrael mu se snažno suprotstavlja zbog toga što smatra da nije uveo dovoljne mere zaštite koje bi Iran sprečile da razvije nuklearno oružje. Zemlja je pozdravila Trampovo povlačenje iz sporazuma 2018. godine.

Bajden je rekao da će pokušati da oživi sporazum uz određene izmene.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.