U trendu

SAD kupuju Fajzerovu antikovid pilulu za 10 miliona ljudi

VAŠINGTON – Američka farmaceutska kompanija „Fajzer“ je potpisala ugovor sa vladom u Vašingtonu vredan 5,29 milijardi dolara za isporuku 10 miliona tretmana svoje antivirusne pilule za lečenje kovida-19 počev od ove godine.

Kompanija „Fajzer“ je pre dva dana zatražila u SAD „zeleno svetlo“ za svoj lek „pakslovid“, navodeći da će proizvesti 180.000 tretmana do kraja sledećeg meseca i najmanje 50 miliona tretmana do kraja 2022. godine.

„Ovaj obećavajući tretman mogao bi da nam pomogne da ubrzamo izlazak iz ove pandemije, nudeći još jedno sredstvo za spasavanje života za ljude koji se razbole od kovida-19“, izjavio je Gzavije Besera, sekretar američkog Ministarstva zdravlja.

Oralni lek bi mogao da bude obećavajuće novo oružje u borbi protiv pandemije, jer se može uzimati kao rani tretman kod kuće kako bi se sprečile hospitalizacije i smrtni slučajevi zbog kovida-19.

Kompanija je ranije ovog meseca saopstila da je ovaj lek smanjio za 89 odsto šanse za hospitalizaciju ili mogućnost smrtnog ishoda kod odraslih u riziku od razvoja teških simptoma bolesti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.