SAD ne isključuju mogućnost vojnog odgovora u Siriji

SAD ne isključuju mogućnost vojnog odgovora na napad otrovnim gasom u kojem je ubijen veliki broj civila i za koji je Vašington optužio sirijsku vladu, kazao je neimenovani visoki zvaničnik američke administracije, prenosi Rojters.

Upitan da li je vojna opcija izbačena kao mogućnost, ovaj zvaničnik je kratko kazao „Ne“.

Rojters navodi da nije jasno koliko planova SAD ima za gađanje meta povezanih sa vladom sirijskog predsednika Bašara al Asada.

Ruski predsednik Vladimir Putin danas je, tokom telefonskog razgovora s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, kritikovao je „neosnovane optužbe“ oko „incidenta sa hemijskim oružjem“, objavio je Kremlj, prenosi AFP.

„Putin je posebno podvukao kao neprihvatljivo izvođenje neosnovanih optužbi protiv bilo koga pre obavljanja opsežne i nepristrasne međunarodne istrage“, stoji u saopštenju Kremlja.

Nemačka kancelarka Angela Merkel danas je izjavila da je skandal to što Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija nije usvojio rezoluciju kojom bi osudio napad koji se ove nedelje dogodio u Siriji, za koji se sumnja da je izveden hemijskim oružjem i u kojem je ubijeno najmanje 70 ljudi.

„To je bio varvarski čin koji mora da bude razjašnjen. Korišćenje hemijskog oružja je ratni zločin. Skandal je to što nije doneta rezolucija SB UN, a oni koji joj se protive moraju da razmisle o odgovornosti koju imaju“, rekla je Merkelova na konferenciji za medije održanoj na istoku Nemačke, prenosi Rojters.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike