SAD: Nikola Špirić na „crnoj listi“ zbog učešća u korupciji

VAŠINGTON – Američki Stejt department objavio je da je stavio na „crnu listu“ Nikolu Špirića, poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne Skupštine BiH i potpredsednika Stranke nezavisnih socijaldemokrata, zbog, kako je obrazloženo, njegovog učešća u korupciji značajnih razmera.

„Gospodin Špirić je bio umešan i imao koristi od javne korupcije, uključujući prihvatanje neprikladnih benefita u zamenu za vršenje javne funkcije i mešanje u javne procese, tokom svog mandata kao član Predstavničkog doma u Bosni i Hercegovini“, navodi se u obrazloženju, objavljenom na zvaničnoj veb stranici Stejt departmenta.

Iz Stejt departmenta navode da je odluka doneta prema članu 7031(c) Zakona o državnom, inostranom poslovanju i srodnim programima iz 2018. godine, a koji predviđa sankcije „u slučajevima kada državni sekretar ima kredibilne informacije da su strani službenici umešani u značajnu korupciju ili teške povrede ljudskih prava, ti pojedinci i najbliži članovi njihove porodice ne ispunjavaju uslove za ulazak u Sjedinjene Američke Države“.

Kako se dodaje u obrazloženju, pošto zakon zahteva da državni sekretar javno ili privatno istakne takve zvaničnike i članove njihovih porodica, on je na „crnu listu“ stavio i Špirićevu suprugu Nadu Špirić, sina Aleksandra Špirića i kćerku Jovanu Špirić.

Reagujući na ovu odluku, Špirić je izjavio da je potpuno jasno da je uvođenje sankcija njemu i članovima njegove porodice frustracija odlazeće ambasadorke SAD u BiH Morin Kormak, koja je 28 dana pred izbore „povukla poslednji potez očajnika da pomogne svojim marionetskim poslušnicima sa sarajevske sećije, Savezu za promene“, prenose banjalučki mediji.

Špirić je dodao da nema zbog čega da se oseća krivim u bilo kom smislu, jer je za 40 godina koliko se bavi politikom uvek račune polagao svom narodu i uvek bio na raspolaganju svim istražnim i pravosudnim institucijama u svojoj zemlji.

On je naveo da samo žali zbog toga što u Republici Srpskoj žive i čak pretenduju na vršenje vlasti ljudi koji ne prezaju ni od čega i koji su zbog svojih sitnih interesa u sve ovo uključili i njegovu porodicu i decu.

Predsednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je, komentarišući uvođenje sankcija Špiriću, da je veoma zabrinjavajuće da se samo 28 dana pre održavanja izbora američka ambasadorka Morin Kormak ovako flagrantno umeša u političke procese i izbore u BiH, prenosi RTRS.

„Iako su jasne namere, poručujem ambasadorki da nas ovo sigurno neće omesti u našoj kampanji, kao i u onome za šta smo jasno opredeljeni da ćemo uraditi posle još jedne ubedljive izborne pobede, kao i da će nas ovo samo dodatno osnažiti u nameri da još predanije štitimo interese Republike Srpske i srpskog naroda“, rekao je Dodik.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.