U trendu

SAD: Nove sankcije kao pritisak na Iran da se vrati sporazumu

VAŠINGTON – Sjedinjene Države su uvele sankcije kompanijama u Kini i Ujedinjenim Arapskim Emiratima , kao i mreži iranskih firmi koje pomažu izvoz iranskih petrohemijskih proizvoda, u cilju povećanja pritiska na Teheran da se obnovi nuklearni sporazum iz 2015, saopštilo je američko ministarstvo.

Ministarstvo finansija SAD saopštilo je juče da je izreklo mere za dve kompanije sa sedištem u Hongkongu, tri u Iranu i četiri u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, kao i jednom kineskom državljaninu i državljaninu Indije, preneo je Rojters.

Zvaničnik američkog ministarstva je naveo da su ove mere deo napora da se postigne povratak na Zajednički sveobuhvatni plan akcije, sporazum iz 2015., prema kome se Teheran obavezao da će ograničiti svoj nuklearni program u zamenu za ublažavanje sankcija.

Tadašnji američki predsednik Donald Tramp povukao se iz sporazuma 2018. i obnovio sankcije SAD, što je navelo Iran da počne da krši nuklearna ograničenja oko godinu dana kasnije, a svi dosadašnji pregovori o oživljavanju sporazuma do sada su propali, podseća britanska agencija.

„U odsustvu dogovora, nastavićemo da koristimo naše sankcije da ograničimo izvoz nafte, naftnih derivata i petrohemijskih proizvoda iz Irana“, rekao je američki zvaničnik.

U Teheranu, zamenik iranskog ministra spoljnih poslova odbacio je nove sankcije kao neefikasne.

„Naša petrohemijska industrija i njeni proizvodi su dugo bili pod sankcijama, ali naša prodaja je nastavljena kroz različite kanale i nastavićemo tako“, rekao je ovaj iranski zvaničnik.

Činilo se da je nuklearni sporazum Irana sa velikim silama blizu ponovnog oživljavanja u martu, ali su pregovori delimično blokirani oko toga da li će Vašington da izbaci iransku Islamsku revolucionarnu gardu, elitno krilo iranske vojske, sa liste stranih terorističkih organizacija, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar