U trendu

SAD obustavila rad dva konzulata u Rusiji zbog pandemije

MOSKVA – SAD će obustaviti rad dva konzulata u Rusiji zbog bezbednosnih pitanja koja su dovela do suspendovanja njihovih operacija zbog pandemije Kovid-19, navodi Stejt department.

Državni sekretar Majk Pompeo je u konsultaciji sa amabasadorom Džonom Salivanom odlučio da zatvori kozulat u Vladivostoku na Dalekom istoku i da suspenduje rad konzulata u Jekaterinbugu, prenosi Rojters.

Odluka, koja je deo aktuelnih napora da se osigura bezbednost operacija u okviru američke diplomatske misije u Rusiji, neće uticati na ruske konzulate u SAD, navodi se u saopštenju Stejt deparmenta, u kojem nisu navedeni detaljni razlozi za ovaj potez.

Američka ambasada u Moskvi je ranije u toku ove nedelje navela da je diplomatska misija u konzulatima u Vladivostoku i Jekaterinbugu suspendovana u martu zbog pandemije.

Odnosi između SAD i Rusije zategnuti su zbog neslaganja po različitim pitanjima, od konflikta u Siriji i Ukrajini, kao i usled optužbi za rusko mešanje u unutrašnju američku politiku, koje Moskva negira.

Na godišnjoj konferenciji održanoj u četvrtak, ruski predsednik Vladimir Putin je rekao da se nada da će novizabrani američki predsednik Džozef Bajden pomoći da se reše neke poteškoće u odnosu između Moskve i Vašingtona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.