U trendu

SAD: Osuđen ruski haker poznat kao „Bot master“

MOSKVA – Ruski haker Peter Levashov (40), međunarodno poznat kao „Bot master“ osuđen je danas u SAD na 33 meseca zatvora koliko je već proveo u pritvoru zbog optužbi da je upravljao mrežom uređaja koji se koriste za krađu podataka sa računara, distribuciju neželjene pošte i instaliranje zlonamernih softvera.

Levashov se 2018. godine izjasnio krivim zbog namernog oštećenja zaštićenog računara, zavere, onlajn prevare i teške krađe identiteta, prenosi AP.

Tužilaštvo tereti Lavašova da je operisao preko nekoliko umreženih hakovanih računara poznatih kao botneti, koji su mogli da generišu milijarde neželjenih e-poruka.

Američki okružni sudija Robert Šatinji izrazio je uverenje da su u izveštaju o izricanju presude precenjene finansijske posledice Levašovljevih krivičnih dela, ali je priznao da su zločini koje je počinio ozbiljni i sofisticirani.

„Podrazumeva se da neko ko pravi i koristi botnete, kao što ste to vi radili i profitirali od toga čineći ih dostupnim sajber kriminalcima, treba da očekuje da će biti procesuiran i kažnjen. Jer zaista, reč je o ozbiljnom kriminalnom ponašanju koje je štetno“, ukazao je sudija.

Levašov je uhapšen u aprilu 2017. godine dok je bio na odmoru u Španiji i njegovo hapšenje je bilo jedno od planiranih hapšenja ruskih sajber kriminalaca van Rusije, koja nema ugovor o ekstradiciji sa SAD.

Ruske vlasti su se borile protiv njegovog izručenja, ali Levašov je na kraju ipak izručen Americi.

Tužilaštvo u državi Kontektikat gde je procesuiran ruski haker, tražilo je kaznu od 12 do 14,5 godina zatvora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.