U trendu

SAD poslale bombardere na Bliski istok kao signal Iranu

VAŠINGTON – Američka vojska poslala je dva bombardera B-52H na Bliski istok u okviru tekučhih napora ya odvra’anje Irana od potencijalnih napada, a usred povećanog rizika u regionu, izjavio je visoki američki vojni zvaničnik.

„Let se nije odnosio ni na kakvu ‘uvredljivu’ akciju, radilo se o odvraćanju Irana od akcije“, rekao je neimenovanoi visoki američki vojni zvaničnik Glasu Amerike, dodajučhi da je vojska nedavno primetila „zabrinjavajuće indikatore u Iraku“ u smislu da Iran ili snage povezane sa Iranom možda planiraju napade.

Ti pokazatelji, zajedno sa kontinuiranim smanjenjem broja američkih trupa u Iraku i predstojećom godišnjicom američkog udara u kom je ubijen komandant iranske elitne Kuds formacije Kasem Sulejmani stvaraju „natprosečni“ rizik od pogrešne procene Irana, rekao je visoki američki vojni zvaničnik .

Dva bombardera B-52H poletela su iz vazduhoplovne baze Barksdejl u Luizijani i nisu bacala bombe tokom svoje misije „kratkog obaveštavanja“, a umesto toga, misija u regionu bila je zamišljena tako da odvrati Irak od agresije i ponovo uveri saveznike, navodi se u izjavi američke Centralne komande (CENTCOM), koja nadgleda američke vojne operacije na Bliskom istoku.

„Sposobnost letenja strateškim bombarderima preko pola sveta u neprekidnoj misiji i brza integracija sa više regionalnih partnera pokazuje naše bliske radne odnose i našu zajedničku posvećenost regionalnoj bezbednosti i stabilnosti“, rekao je šef CENTCOM-a Kenet „Frenk“ Mekenzi u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar