U trendu

SAD: Predsedništvo BiH na sastanaku sa senatskim odborom za spoljne poslove

VAŠINGTON – Prvi put nakon 2005. godine, svi članovi predsedništva BiH u istom trenutku borave u glavnom gradu Sjedinjenih Američkih Država gde su danas održali sastanak sa članovima Odbora za spoljne poslove američkog Senata.

Povod za dolazak u SAD bio je poziv na tradicionalni molitveni doručak koji organizuje američki Kongres.

Sastanak sa članovima senatskog odbora za spoljne poslove trajao je duže nego što je bilo predviđeno, a Željka Cvijanović, predsedavajuća Predsedništva BiH ocenila je da je to pokazatelj zajedničkih interesa, a ne neslaganja, prenosi Glas Amerike (VOA).

Dok među članovima Predsedništva BiH postoji deklarativna, verbalna saglasnost o potrebi priključenja Evropskoj Uniji, priključenje NATO savezu je prema navodima VOA, bilo tačka neslaganja i mišljenja su podeljena po enitetskoj liniji.

„Svi želimo da imamo dobru saradnju sa NATO, tu nema dileme, ali kada je u pitanju članstvo, stav Republike Srpske je iz poznatih razloga da nemamo svi istu potrebu za tim“, rekla je Cvijanović.

Bošnjački član Predsedništva Denis Bećirović ne deli mišljenje Cvijanovićeve i tvrdi da je „NATO put Bosne i Hercegovine već davno dogovoren u strateškim dokumentima“ koje će BiH, kao pravna država, nastaviti da sledi i u buduće.

„Ko želi da ospori put BiH u NATO taj mora da dođe u parlament BiH i predloži izmene Zakona o odbrani, pa ako to bude usvojeno onda možemo da menjamo i politiku prema NATO“, rekao je Bećirović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar