U trendu

SAD: Preko 100 hiljada domova u Masačusetsu bez struje

BOSTON – Oluja sa udarima vetra blizu uraganske snage praćena obilnim snežnim padavinama zahvatila je danas severoistok SAD i izazivala poplave u priobalnim područjima.

Više od 100.000 domova i radnji u Masačusetsu ostalo je bez električne energije zbog snežne oluje koja je pogodilu tu američku saveznu državu.

Avio-kompanije su otkazale gotovo 6.000 letova tokom vikenda, na nekim od najprometnijih aerodroma u zemlji, prema podacima vebsajta Flajtaver, a železnicki saobraćaj od Bostona do prestonice Vašingtona je u prekidu ili je ograničen.

Zvaničnici od Virdžinije do Mejna upozorili su stanovnike da ne izlaze na puteve zbog niske vidljivosti, a u Roud Ajlendu, gde je izdato upozorenje na mećavu, zabranjen je putnički saobraćaj, osim u hitnim slučajevima, preneo je Glas Amerike.

„Ovo je ozbiljno i stanovnici Roud Ajlenda moraju da budu spremni. Najbolji način da izađete na kraj sa ovom olujom je da ne izlazite iz kuće“, rekao je guverner Den Meki.

Guvernerka Njujorka Keti Hokal takođe je savetovala građane da ne izlaze iz kuće i upozorila na izuzetno niske temperature posle prolaska oluje.

„Ovo je veoma ozbiljna oluja. Pripemali smo se za ovo. Mogla bi da ugrozi živote. Imate jak vetar, obilne snežne padavine, mećavu“, upozorila je Hokal.

Oluja sa udarima vetra blizu uraganske snage praćena obilnim snežnim padavinama zahvatila je danas severoistok SAD i izazivala poplave u priobalnim područjima.

Žitelji tog dela SAD, pored Masačusetsa se suočavaju sa rasprostranjenim nestankom struje, a meteorolozi upozoravaju da će se vremenski uslovi pogoršati i najavljuju da će posle oluje uslediti period sa veoma niskim temperaturama i hladnoćom, preneo je ranije AP.

Na udaru ledenog talasa su se našli i gradovi na severoistoku Amerike u 10 saveznih država, među kojima su Filadelfija, Njujork i Boston.

Do podneva je palo više od 45 centimetara snega na delove obale Nju Džersija i istočnog Long Ajlenda, a u Bostonu se očekuje više od 61 centimetar snega i udari vetra do 113 kilometara na nekoliko mesta u Masačusetsu, uključujući ostrvo Nantuket i Provinstaun na vrhu Kejp Koda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.