U trendu

SAD: Radimo sa Ukrajinom na planu B za izvoz žitarica

VAŠINGTON – Sjedinjene Američke Države rade sa Ukrajinom na planu B kako bi se izvezle žitarice iz te zemlje, nakon ruskog napada na luku Odesa, saopštila je direktorka američke Agencije za međunarodni razvoj (USAID) Samanta Pauer.

Napad je izveden dan nakon što su Kijev i Moskva potpisali u Istanbulu sporazum o deblokadi izvoza žitarica iz ukrajinskih crnomorskih luka, što je dovelo do gneva i zabrinutosti oko budućnosti postignutog dogovora, a sve sa ciljem da se izbegne globalna kriza izazvana ratom, preneo je CNN.

„Plan B uključuje kopnene, železničke i rečne puteve, barže, prilagođavanje šinskih sistema da budu u skladu sa onima u EU, tako da izvoz može da ide znatno brže. Dosad smo živeli po nekom planu za vanredne situacije, jer nema šanse da verujete bilo čemu što Vladimir Putin kaže“, kazala je Pauer.

Oko 20 miliona tona pšenice i kukuruza je zarobljeno u Odesi, dodala je Pauer, uz napomenu da, iako postoje alternativne rute za izvoz žitarica, „ne postoji zamena za Putinovu deblokadu izvoza žitarica na najefiaksniji mogući način“, a to je morskim putem.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar