U trendu

SAD: Sankcije i obustava aviosabraćaja sa Belorusijom

VAŠINGTON – SAD su potvrdile da je u pripremi lista ciljanih sankcija protiv ključnih članova beloruske vlade nakon prisilnog sletanja putničkog aviona i hapšenja novinara u Minsku.

Portparolka Bele kuće Džen Psaki potvrdila je juče da je administracija predsednika Džoa Bajdena donela odluku da suspenduje i sporazum sa Belorusijom iz 2019. godine koji dozvoljava avioprevoznicima iz dve zemlje da koriste vazdušni prostor one druge ,a da se preduzimaju i druge akcije protiv vlade predsednika Aleksandra Lukašenka, prenosi Rojters.

Psakijeva je rekla da SAD, sa EU i drugim saveznicima, prirpemaju liste ciljanih sankcija protiv ključnih članova Lukašenkove vlade povezanih sa stalnim zloupotrebama ljudskih prava i korupcijom, falsifikovanjem izbora 2020. i događajima od 23. maja.

U izjavi, američka zvaničnica je pozvala Lukašenka da dozvoli nezavisnu međunarodnu istraga incidenta od 23. maja, kada je putnički avion kompanije „Rajaner“, koji je leteo iz Grčke za Litvaniju, prinudno sleteo u Minsk, zbog kako se ispostavilo lažnog upozorenja na bombu ,a zatim su beloruske vlasti privele opozicionog novinara Romana Protaševiča koji je bio jedan od putnika, što je potez koji su osudile države EU i SAD.

Predsednik Bajden izjavio je u utorak da su sankcije protiv Belorusije u pripremi, bez iznošenja detalja.

SAD su prošle godine uvele sankcije za osam beloruskih zvaničnika zbog predsedničkih izbora u avgustu 2020. godine za koje Zapad tvrdi da su namešteni.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.