U trendu

SAD usvaja nova ograničenja za korišćenje komercijalnog špijunskog softvera

VAŠINGTON – Vlada SAD ograničiće upotrebu komercijalnih špijunskih alata koji su korišćeni za praćenje aktivista za ljudska prava, novinara i disidenata širom sveta, prema izvršnoj naredbi, koju je danas izdao američki predsednik Džozef Bajden.

Naredba je odgovor na rastuću zabrinutost SAD i sveta u vezi sa programima koji mogu da snimaju tekstualne poruke i druge podatke sa mobilnog telefona, preneo je AP.

Neki programi takozvane eksploatacije „nula klikova“ mogu zaraziti telefon bez da korisnik klikne na zlonamernu vezu.

Poznato je da vlade širom sveta, uključujući SAD, prikupljaju velike količine podataka u obaveštajne i svrhe sprovođenja zakona, uključujući komunikacije svojih građana.

Ekspanzija komercijalnog špijunskog softvera učinila je moćne alate dostupnim manjim zemljama, ali i stvorila ono što istraživači i aktivisti za ljudska prava upozoravaju da su prilike za zloupotrebu i represiju.

U saopštenju Bele kuće navodi se da naredba demonstrira liderstvo Sjedinjenih Država i posvećenost unapređenju tehnologije za demokratiju, uključujući i suzbijanje zloupotrebe komercijalnog špijunskog softvera i druge tehnologije za nadzor“.

Naredba će zahtevati od šefa bilo koje američke agencije koja koristi komercijalne programe da potvrdi da program ne predstavlja značajan kontraobaveštajni ili drugi bezbednosni rizik, rekao je visoki zvaničnik administracije.

Bela kuća je objavila izvršnu naredbu uoči svog drugog samita o demokratiji ove nedelje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar