U trendu

SAD uvele nove sankcije za 50 najviših ruskih zvaničnika

VAŠINGTON – SAD su, na prvu godišnjicu napada Rusije na Ukrajinu, sankcionisale više od 50 najviših ruskih zvaničnika, uključujući ministre u vladi i desetine guvernera i regionalnih zvaničnika, prenosi Rojters.

Američki Stejt department je takođe saopštio da se uvode sankcije i brojnim drugim ruskim zvaničnicima, entitetima, kao i vizna ograničenja za više od 1.200 pripadnika ruske vojske.

Među njima su, kako se navodi i bliski saradnici ruskog predsednika Vladimira Putina, Olga Skabejeva, vodeća novinarka državne televizije, i Oleg Romanenko, koji je imenovan da nadgleda ukrajinsku nuklearnu elektranu Zaporožje, nakon što su je zauzele ruske trupe, navodi britanska agencija.

Da će američko Ministarstvo finansija uvesti nove sankcije ruskim pojedincima i kompanijama, najavila je danas ministarka finansija SAD Dženet Jelen na godišnjicu ruskog napada na Ukrajinu.

Kako je saopšteno iz američkog Ministarstva finansija, nove kaznene mere izrečene su u okviru nastojanja SAD da kazne izbegavanje sankcija širom sveta i „ograniče profit kojim Rusija finansira rat“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.