U trendu

SAD uvele sankcije turskom biznismenu zbog poslova sa Iranom

VAŠINGTON – SAD uvele su sankcije istaknutom turskom biznismenu Sitkiju Ajanu i mreži njegovih kompanija, uz optužbe da je pomagao u prodaji nafte i pranju novca u ime Iranske revolucionarne garde, koje je Ajan demantovao.

Sankcijama su obuhvaćeni i Ajanov sin Bahadin Ajan, njegov bliski saradnik Kasim Oztas, i još dvoje turskih državljana povezanih sa njegovim fiirmama, zajedno sa 26 kompanija, uključujući Ajanovu holding kompaniju sa sedištem u Gibraltaru – ASB grupu, prenosi Rojters.

U saopštenju Ministarstva finansija SAD navodi se da su Ajanove kompanije sklopile međunarodne kupoprodajne ugovore za iransku naftu, dogovorile isporuke i pomogle u pranju novca i prikrile poreklo iranske nafte u ime Iranske revolucionarne garde.

„Ajan je sklopio poslovne ugovore za prodaju iranske nafte u vrednosti od nekoliko stotina miliona dolara sa kupcima u Kini, Evropi i Ujedinjenim Arapskim Emiratima“, navodi se u saopštenju.

Ajan je demantovao tvrdnje SAD, u odgovoru mejlom na Rojtersov zahtev za komentar.

„Nikada nisam radio ni sa kim osim sa iranskim zvaničnim vladinim institucijama ni u jednom periodu mog života“, rekao je Ajan.

Dodaje da je bio uključen u dve poslovne aktivnosti sa Iranom ii to u ugovoru o trgovini naftom i naftnim derivatima okončanim sankcijama 2010. godine i prodajom iranske struje Turskoj od 2009. do 2015. godine, koja je prekinta zbog problema sa plaćanjem, prenosi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.