U trendu

SAD: Zabrana za gradnju fabrika napredne tehnologije u Kini

VAŠINGTON – Američke kompanije koje dobijaju novac iz saveznih fondova neće moći da grade fabrike napredne tehnologije u Kini narednih 10 godina, saopštila je administracija SAD.

Ove smernice su objavljene kako deo plana od 50 milijardi dolara koji je usmeren na izgradnju lokalne industrije poluprovodnika, prenosi BBC.

Smernice američke administracije dolaze u trenutku kada iz poslovne zajednice traže veću podršku države u naporima da se smanji oslanjanje na Kinu u ovoj industriji.

Kompanije se takođe suočavaju sa globalnom nestašicom mikročipova koja je usporila proizvodnju, navodi BBC.

„Implementiraćemo zaštitne barijere kako bismo osigurali da oni koji primaju ĆIPS sredstva ne mogu da ugroze nacionalnu bezbednost. Nije im dopušteno da koriste ovaj novac za ulaganje u Kini, ne mogu da razvijaju vrhunske tehnologije u Kini na period od deset godina“, saopštila je američka ministarka trgovine Đina Rajmondo, objašnjavajući američki Zakon o čipovima i nauci.

Ona je rekla da kompanije koje dobiju novac mogu samo da prošire svoje postojeće fabrike u Kini kako bi služile kineskom tržištu.

SAD i Kina nalaze se u dugotrajnom sporu oko trgovine i tehnologije.

U avgustu je američki predsednik DŽozef Bajden potpisao zakon kojim se izdvaja 280 milijardi dolara za visokotehnološku proizvodnju i naučna istraživanja, što je izazvano strahom da SAD gube tehnološku prednost u korist Kine.

SAD trenutno proizvode otprilike 10 posto globalne ponude poluprovodnika, koji su ključni za sve od automobila do mobilnih telefona, što je pad od gotovo 40 posto od 1990. godine, navodi BBC.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.