U trendu

SAD: Zahtev za odobrenje pilula za kontracepciju bez recepta

VAŠINGTON – Prvi put do sada, jedna farmaceutska kompanija zatražila je dozvolu američkog regulatora za lekove da, bez lekarskog recepta, u SAD prodaje pilule za kontracepciju, prenosi BBC.

Zahtev kompanije HRA Farma sa sedištem u Parizu, podnet je u ponedeljak američkoj Upravi za hranu i lekove (FDA), samo nekoliko nedelja nakon što je Vrhovni sud SAD poništio ustavno pravo na abortus.

Kompanija je saopštila da trenutak podnošenja zahteva nije povezan sa nedavnom odlukom Vrhovnog suda o ukidanju presude u slučaju „Rou protiv Vejda“, kojom je abortus bio legalizovan u SAD.

Pilule za kontracepciju na bazi hormona su već decenijama najčešći vid kontrole rađanja u Americi, a milioni žena ih koriste od 1960-ih.

Da bi se kupile, do sada je uvek bio potreban recept, pre svega zbog toga da bi lekari mogli da prate retke neželjene efekte, kao što je rizik od nastanka opasnih krvnih ugrušaka, navodi BBC.

Zahtev francuske farmaceutske kompanije sadrži podatke prikupljene tokom višegodišnjih istraživanja, u želji da se federalna Uprava za hranu i lekove uveri da žene mogu da bezbedno same prate svoje zdravlje i procene rizike, i na efikasan način koriste pilulu.

Prema navodima kompanije, odluka FDA se očekuje sledeće godine.

Ona bi se odnosila samo na pilulu HRA, koja bi se prodavala pod svojim originalnim imenom Opil.

Kompanija je 2014. kupila licencu za proizvodnju decenijama stare kontraceptivne pilule od Fajzera, ali se trenutno ne prodaje na američkom tržištu, navodi BBC.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar