U trendu

Sakašvili smršao 47kg u zatvoru, tražio da bude pušten na lečenje u inostranstvu

TBILISI – Bivši predsednik Gruzije Mihail Sakašvili, koji se nalazi u pritvoru pojavio se danas na sudu putem video-linka da bi pokazao koliko je smršao dok je bio u zatvoru, a nakon što su njegovi saradnici pozvali da on bude oslobođen radi hitnog lečenja.

Sakašvili je pre dve godine osuđen na kaznu zatvora od šest godina pod optužbom da je zloupotrebio vlast dok je bio predsednik, kloju je on negirao i opisao kao politički motivisanu, navodi Rojters.

Njegovo zdravlje se značajno pogoršalo u zatvoru, gde je više puta štrajkovao glađu i tvrdio da je otrovan.

On se trenutno nalazi na lečenju u klinici u Tbilisiju, a na ročištu je danas podigao majicu kako bi pokazao sudiji koliko je smršao u zatvoru, dok je njegov pravni tim zatražio da mu se dozvoli da otputuje u inostranstvo na lečenje, navodi agencija.

Pozivajući se na medicinsku dokumentaciju Sakašvilijev pravni tim je rekao da je on u zatvoru izgubio 40 odsto telesne mase, odnosno da je njegova masa pala sa 115 kilograma koliko je imao u oktobru 2021, na 68 kilograma koliko je utvđeno da je imao prošle sedmice.

Kako navodi Rojters, njegove pristalice kažu da mu vlast uskraćuee odgovarajući medicinski tretman, dok vlast to negira uz objašnjenje da on glumi da je u „ozbiljnom stanju“ kako bi obezbedio prevremeno puštanje na slobodu.

Na saslušanju Sakašvili je govorio ukrajinski, nosio je majicu sa natpisom ‘Ja sam Ukrajinac’ na engleskom i rekao da želi da bude sahranjen u Kijevu ako umre pre nego što bude pušten iz zatvora.

Nakon što je napustio vlast, Sakašvili je sarađivao sa ukrajinskim vlastima, uključujući i to da je bio savetnik za reforme predsednika Volodimira Zelenskog i guverner južne Odeske oblasti.

Rojters prenosi da je Zelenski optužio gruzijske vlasti da „muče“ Sakašvilija, koji ima ukrajinsko državljanstvo.

„Mislim da je njihov cilj da ga ubiju“, rekao je Zelenski, ali nije ponudio argumente koji to potvrđuju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.