U trendu

Sakašvili u pritvoru počeo štrajk glađu

TBILISI – Bivši gruzijski predsednik Mihail Sakašvili, koji je u juče uhapšen u toj zemlji, počeo je štrajk glađu i zatražio da se sastane sa ukrajinskim konzulom, saopštio je gruzijski ombudsman Nino Lomdžaria.

„Kad sam ga posetio, bio je kod doktora i na lekarskim pregledima. Kasnije nam je dozvoljeno da razgovaramo u zatvorskoj ćeliji. Rekao je da objavljuje štrajk glađu“, rekao je Lomdžaria nakon sastanka sa Sakašvilijem, prenosi TAS S.

On je dodao i da bivši predsednik poriče optužbe i smatra sebe političkim zatvorenikom.

Gruzijska predsednica Salome Zurabišvili saopštila je danas da neće pomilovati bivšeg predsednika, a sada opozicionog političara Sakašvilija, nakon što je danas uhapšen u toj zemlji.

Premijer Irakli Garibašvili objavio je vest o hapšenju nakon što je Sakašvili, koji je osuđen u odsustvu po optužbama za zloupotrebu položaja, na svom nalogu na Fejsbuku objavio da se vratio u zemlju i da se nalazi u gradu Batumiju, što su gruzijski zvaničnici prvobitno demantovali.

Gruzijske vlasti su više puta saopštavale da će Sakašvilija, koji je bio predsednik od januara 2004. godine do novembra 2013. godine uhapsiti odmah po dolasku u zemlju.

Sakašviliju se stavlja na teret da je zloupotrebio položaj i zataškavao dokaze zbog čega je 2018. godine osuđen u odsustvu na zatvorsku kaznu, a on tvrdi da su sve optužbe protiv njega politički motivisane.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.