U trendu

Šalenberg: Nije dobro da sve Avganistance dovedemo u Evropu

BEČ – Ministar inostranih poslova Austrije Aleksander Šalenberg ne veruje da je, dogoročno gledano, dobro ako bi sve Avganistance koji napuštaju zemlju doveli u Evropu.

Šalenberg je, u intervjuu za televiziju „Puls 24“, naglasio da situacija iz 2015. ne sme da se ponovi i založio se za smeštaj avganistanskih izbeglica u susednim zemljama Avganistana, dodajući da je to i u interesu samog Avganistana.

Posebno je kritikovao Italiju, čija ministarka za regionalna pitanja Mariastela Gelmini je prebacila Austriji nedostatak solidarnosti.

„Ako bi Italija želela da dostigne broj pripadnika avganistanske zajednice u Austriji po glavi stanovnika, mora najpre primiti 270.000 do 300.000 Avganistanaca. Tek tada možemo dalje da razgovaramo“, poručio je on.

U vezi izveštaja o kršenju ljudskih prava od strane talibana, Šalenberg je kazao da su izveštaji UN zabrinjavajući, ali da još nije dobio potvrde takvih informacija.

„Stanje je još nejasno, ali postoje velike sumnje prema talibanima. Moj prioritet je da ljudima kojima je potrebna pomoć, građanima Austrije i onima koji imaju boravišnu dozvolu, što pre omogućimo da napuste Avganistan „, rekao je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.