U trendu

Saliven: Vašington spreman da razgovara sa Rusijom

VAŠINGTON – Džejk SalivEn savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika SAD Džozefa Bajdena izrazio je tokom današnjeg razgovora sa svojim ruskim kolegom Jurijem Ušakovom spremnost Vašingtona da se uključi u diplomatiju na više kanala, uključujući i bilateralne razgovore, saopšteno je iz Bele kuće.

Salivan je rekao Ušakovu, spoljnopolitičkom savetniku ruskog predsednika Vladimira Putina, da „svaki dijalog mora biti zasnovan na reciprocitetu i morao bi se baviti zabrinutosću (SAD i saveznika) u vezi sa postupcima Rusije“, prenosi Rojters.

Britanska agencija navodi da je Moskva uznemirila Zapad gomilanjem trupa u blizini Ukrajine, kao i da je prošle nedelje predstavila listu bezbednosnih predloga o kojima želi da pregovara, uključujući i zahtev da NATO odustande od bilo kakve vojne aktivnosti u istočnoj Evropi i Ukrajini.

„Saliven je rekao da su SAD spremne za diplomatske kontakte kroz mnoge kanale. Možemo govoriti posebno i o bilateralnim kontaktima, kroz Savet Rusija-NATO, ili u okviru OEBS“, navodi se u saopštenju Saveta za nacionalnu bezbednost SAD, koje je prenela ruska agencija Interfaks.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.