U trendu

Salvini optužuje nadležne da kriju stvarni broj migranata

MILANO – Bivši italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini u svojoj predizbornoj kampanji danas je na najjužnijem italijanskom ostrvu Lampeduzi porucio da se ova letnja turistička destinacija „urušava sa više od 1.500 ljudi naguranih u prihvatni centar dizajniran za 357 ljudi“

Preko ovog ostrva desetine hiljada migranata svake godine pristiže u Italiju sa opasnog centralnog Sredozemnog mora, prenosi AP.

„Apsolutna sramota za Italiju i Evropu“, rekao je Salvini optužujući svog naslednika da krije stvarni broj migranata koji preko Lampeduze dolaze na Siciliju i drugde.

Salviniju je imigracija ključni deo kampanje za parlamentarne izbore u Italiji sledećeg meseca.

AP podseća da je glasanje zakazno za 25. septembar, a nakon što je Salvinijeva desničarska antimigrantska stranka Liga, zajedno sa još dve stranke, uskratila podršku vladi jedinstva odlazećeg premijera Marija Dragija koja je trajala 17 meseci.

Tokom Salvinijevog kratkog ali dramatičnog mandata na mestu ministra unutrašnjih poslova 2018-19. dolasci migranata u Italiju naglo su opali jer je on sprovodio politiku odvraćanja, uključujući uvođenje dugih vladinih odlaganja u dodeljivanju sigurnih luka brodovima za spasavanje.

Navodi se da mu se trenutno sudi na Siciliji zbog optužbi za otmicu u jednom takvom slučaju.

Kako AP napominje popularnost Salvinijeve Lige, koja je predvodila desničarsku koaliciju na izborima u Italiji 2018, znatno je opala nakon što se pridružio Dragijevoj vladi, pa u anketama zaostaje za krajnje desničarskom Braćom Italije lidera Đorđa Meloniija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar