U trendu

Samit G7:Nove sankcije Rusiji i nema pregovora o prekidu rata u Ukrajini

Na samitu G7 zapadnih zemalja u Japanu preovladao je stav Vašingtona da se ne prihvate mirovni predlozi za prekid rata u Ukrajini koje su podneli papa Franja i Kina, dok su usvojene nove sankcije Moskvi s ciljem da se onemogući priliv tehnologija, opreme i usluga koji pomažu ruski rat u Ukrajini, javljaju zveštači medija u EU.

Italijanski list Korijere dela sera javlja da je na G7 u Hirošimi „Bela kuća izdejstvovala dogovor, u saglasnosti sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, da ne može biti nikakvog otvaranja prema pregovorima o prekidu rata koji predlažu papa Franja ili Peking“, dok su ostale i nepoznanice o posleratnoj obnovi Ukrajine.

Evropski mediji su s pažnjom javili da je Vašington odobrio obuku ukrajinskih pilota za upravljanje američkim avionima F-16, kao i da te lovce bombardere Kijevu mogu isporučiti evropske zemlje koje ih imaju.

Francuski list Mond ističe da se smatra da su ovi američki ratni avioni izuzetno ubojiti za vazdušne borbe, kao i taktičko bombardovanje i ometanje elektronskih veza neprijatelja.

U analizama samita G7 u Hirošimi se tvrdi i da pre svega evropske zemlje smatraju da je nužno Ukrajini dati i snažnu moć za bitku u vazduhu da bi Kijev imao izgleda da postigne uspeh u najavljenoj kontaofanzivi, a da bi neuspeh Kijeva u razbijanju ruskih snaga mogao uticati na smanjenje volje Vašingtona da nastavi s masovnom isporukom naoružanja Ukrajini.

Prema izveštajima evropskih i američkih medija, vođe G7 najmoćnijih zapadnih zemalja nastoje i da sagledaju kako da umanje osećanje medju važnim zemljama izvan zapadne sfere da ukrajinski rat njih direktno ne pogađa, niti obavezuje da se svrstaju sa Zapadom u osudi i merama protiv Rusije.

Te zemlje „Globalnog juga“, Kina, Indija, Saudijska Arabija, Juzzna Afrika, Brazil i druge, smatraju da je za ceo svet najhitnije da se prevashodno uhvati u koštac sa inflacijom, skokom cena hrane, sirovina, energije, smanjenjem državnih dugova i uspostavljanjem svetskog poretka s jednakim pravima za sve.

Na samit G7 u Hirossimi su s tim ciljem i pozvani kao gosti i vodje više država Afrike, Azije, Srednjeg istoka i Latinske Amerike, ali Kina nije pozvana.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.