U trendu

Sančez: Španska desnica se približava krajnjoj desnici

MADRID – Lider španske stranke desnog centra Narodne stranke (PP/EPP) Alberto Nunjez Feho udružieće se sa krajnje desničarskom strankom VOKS, pošto je njegova stranka najavila da će biti uzdržana na glasanju u sredu o poverenju španskoj vladi, izjavio je španski premijer Pedro Sančez.

Na partijskom sastanku u subotu, Sančez (PSOE/S&D) je optužio Nunjeza Feha da se „približio VOKS-u“, prenosi Evroaktiv.

U oktobru 2020. bivši lider PP Pablo Kasado glasao je protiv sličnog predloga, koji je takođe podneo VOKS.

Sančez je podsetio da je Kasado tada pokazao jasnu distancu sa krajnjom desnicom, ali da se PP sada indirektno usklađuje sa krajnjom desnicom.

„Razlog je jednostavan: Fehov projekat je da (ponovi) koalicionu vladu sa krajnjom desnicom (u Kastilji i Leonu) gde god je to moguće“, dodao je Sančez.

Predlog će biti predstavljen parlamentu u utorak, a sutradan će se glasati, međutim, osuđen je na propast jer će samo 52 poslanika VOKS-a u parlamentu glasati „za“, što je manje od 176 glasova poslanika potrebnih za usvajanje predloga.

Bivši član Izvršnog odbora Komunističke partije i intelektualac ​​Ramon Tamames, koji je sastavio predlog i koji će ga predstaviti, objasnio je da je taj potez bio neophodan jer je Sančez transformisao Španiju u „apsorbujuću autokratiju“, navodi se u tekstu predloga.

Osim što žestoko kritikuje Sančeza i njegovu levičarsku koaliciju, Tamames predlaže i prevremene izbore za 28. maj.

Sančezova Socijalistička radnička partija Španije (PSOE) trenutno ima 32,7 odsto podršle građana, što je za šest desetina poena više nego u februaru, dok je njegov levičarski koalicioni partner zabeležio dramatičan pad u anketama na 10 odsto podrške.

Istovremeno, PP je na 28 odsto podrške građana, skoro dva poena manje nego prošlog meseca.

Opštinski i regionalni izbori u Španiji biće održani u maju, a mnogi smatraju da će to biti test za Sančezovu koaliciju sa strankom Unidas Podemos (Ujedinjeni možemo).

Parlamentarni izbori treba da budu održani u decembru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.