Sanders upozorava Rusiju da mu ne pomaže na izborima

VAŠINGTON – Kandidat za demokratsku nominaciju na predsedničkim izborima u SAD Berni Sanders upozorio je Rusiju da se ne meša u američke izbore, nakon što su ga američki obaveštajci obavestili da Moskva pokušava da pomogne njegovoj kampanji.

Sanders (78) je poručio da ga ne zanima koga ruski predsednik Vladimir Putin želi da vidi kao američkog predsednika.

„Evo poruke za Rusiju: ne mešajte se u američke izbore, a kao predsednik ću se postarati za to“, rekao je senator iz Vermonta, koji se smatra jednim od favorita za predsedničku kandidaturu.

Ocenio je da je „ružna stvar koju rade“ usmerena na to da podeli SAD, prenosi Rojters.

„Pokušavaju da izazovu haos, Pokušavaju da izazovu mržnju u Americi“, rekao je Sanders, obraćajući se pristalicama u Bejkersfildu u Kaliforniji.

Vašington Post je, pozivajući se na upućene izvore, objavio da su američki zvaničnici informisali Sandersa o aktivnostima Rusije a takođe su obavestili predsednika Donalda Trampa i druge američke zvaničnike.

U tekstu se navodi da nije poznato u kom obliku je Rusija pokušala da pomogne Sandersovoj kandidaturi.

Izvor iz Kongresa potvrdio je da su zvaničnici obaveštajnih službi obavestili članove Kongresa da se Rusija, po svemu sudeći, bavi kampanjom dezinformacija i propagande da bi ojačala kandidature i Sandersa i Trampa 2020.

Isti izvor, međutim, upozorava da su ti zaključci samo preliminarni.

Kremlj je ranije u petak demantovao da se Rusija meša u izbore 2020. u pokušaju da poboljša Trampove šanse za reizbor, posle izveštaja da su američki obaveštajci upozorili Kongresa da postoji nova pretnja izborima.

Na brifingu iza zatvorenih vrata prošle nedelje, američki obaveštajci rekli su članovima Odbora za obaveštajna pitanja u Predstavničkom domu da se Rusija ponovo meša u američku politiku pred novembarske izbore, kao što je radila i 2016, izjavila je za Rojters osoba upoznata sa informacijama iznetim na brifingu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.