U trendu

Saobraćaj u Grčkoj paralisan zbog protesta, veliki skup u Atini

ATINA – Hiljade radnika u Grčkoj danas štrajkuje u znak protesta zbog tragične željezničke katastrofe koja je pogodila ovu zemlju i u kojoj je poginulo 57 ljudi, a očekuje se da će masovne demonstracije kulminirati ispred parlamenta u Atini oko podneva.

Krovni sindikat koji okuplja stotine hiljada radnika javnog sektora, pozvao je na celodnevni štrajk i protest zbog „zločina“, a brojni učenici i grupe nastavnika su rekli da će se pridružiti mitinzima.

Javni prevoz je danas u prekidu širom zemlje zbog štrajka koji je organizovao Sindikat javnih službenika Grčke, prenosi Katimerini.

Sindikati radnika u javnom prevozu pozvali su zaposlene da prisustvuju mitingu u 13 časova na trgu Sintagma u Atini i da „zahtevaju bezbedan i moderan javni prevoz i preduzimanje mera za bezbednost radnika i putnika”.

Brodovi i trajekti će takođe danas ostati u lukama, pošto je sindikat pomoraca, Panhelenska pomorska federacija, takođe odlučio da se pridruži štrajku.

Putnički voz sa 350 putnika sudario se u blizini Larise sa teretnim vozom koji je saobraćao istim kolosekom u suprotnom smeru. Nakon sudara izbio je požar.

Nesreća koja se dogodila 28. februara izazvala je nezadovoljstvo javnosti zbog katastrofalnog stanja grčke železničke mreže, a radnici štrajkači poručuju da su za to krive godine zanemarivanja, nedovoljnog ulaganja i broja zaposlenih, što je sve posledica decenijske dužničke krize u zemlji.

Katastrofa je izazvala proteste širom Grčke, a više od 10.000 ljudi okupilo se u nedelju u Atini, puštajući stotine crnih balona u nebo.

Železnički radnici su od četvrtka organizovali neprekidne, 24-časovne štrajkove, čime je mreža zaustavljena, a oni kažu da njihove zahteve za poboljšanjem bezbednosnih protokola godinama niko ne čuje.

„Napravićemo bezbednu železnicu tako da niko više nikada ne doživi tragičnu nesreću poput ove u Tempiju“, navodi se u saopštenju glavnog sindikata železničara.

Grčka je privatizovala železnicu 2017.godine prodajom italijanskoj državnoj kompanij „Ferrovie dello Stato Italiane“ i ona sada posluje pod imenom „Hellenic Train“.

Očekivanja su bila da će narednih godina u železničku infrastrukturu, za koju je uz italijansku, odgovrna i grčka kompanija OSE pod državnom kontrolom, biti uloženo stotine miliona evra, ali se to nije desilo.

Predsednik grčke vlade Kirjakos Micotakis rekao je u obraćanju naciji da „sve ukazuje na tragičnu ljudsku grešku“, ali je prihvatio neke od kritika, priznajući da su decenije zanemarivanja mogle doprineti katastrofi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar